PRYLPORTALEN

Zeppelin Air lyfter ljudet

Publicerad Uppdaterad

B&W Zeppelin Air är en av de bästa Ipod-högtalarna på marknaden men köp den inte på grund av stödet för Airplay.

Bowers & Wilkins är ett namn som väcker erkännande och respekt i audiofilkretsar. Den brittiska tillverkaren producerar riktigt bra högtalare och har sedan 2008 också gett sig på ljuddockor till Apples produkter. Den allra mest uppmärksammande är förstås Zeppelin som med sin säregna design skiljer sig från det mesta på marknaden. Zeppelin Air är den andra generationen och förutom stödet för Airplay så kommer den med nyheter som digital överföring via dockan och usb, nya högtalarelement och en vassare förstärkare.

Förutom ljud i världsklass satsar B&W som sagt även på ett helt eget formspråk men det är inte speciellt mycket som skiljer nya Zeppelin Air från föregångaren. Dockan för Ipod eller Iphone är centralt placerad på en metallram och en smart detalj är att hållaren kan vändas både horisontellt och vertikalt. Poängen är förstås att du skall kunna bläddra genom din skivsamling via funktionen coverflow som aktiveras när enheten vrids till liggande läge.

Det följer med en liten ellipsformad fjärrkontroll till Zeppelin Air och på samma sätt som huvudenheten är avskalad på knappar så har fjärrisen bara de allra nödvändigast funktionerna.Begränsad Airplay
Att snuva åt sig titeln Årets Coolaste Ipod-högtalare borde Zeppelin Air egentligen kunna göra med högra armen bakbunden om det inte var för en liten detalj. Det handlar om finessen som hålls fram som den här produktens starkaste kort: Apples trådlösa streamingteknik Airplay. Varför är den så begränsad?
 
För att överhuvudtaget komma igång krävs en rätt omständlig installationsprocedur för att ansluta enheten till nätverket. Än värre är att musiken ibland hackar som om överföringskapaciteten inte riktigt räckte till och dessutom händer det att enheten kastas ut från nätverket. Om detta handlar om barnsjukdomar hos Apple Airplay eller dålig kompabilitet med vår trådlösa router är svårt att säga. Frustrerande är det i viket fall som helst eftersom system som exempelvis Squeezebox visar att det går alldeles utmärkt att använda standard-wifi som plattform för strömmande ljud och multi-room system.

Ytterligare jämförelser med nämnda Squeezebox eller liknande system som Sonos visar på fler begränsningar för Airplay. Visst kan man strömma musik till flera Airplay-kompatibla produkter samtidigt men endast en och samma låt till alla enheter. Från en Iphone eller andra IOS-enheter går det dessutom bara att strömma till en Airplay-enhet åt gången. Vill du strömma samma låt till flera enheter tvingas du gå via Itunes. Ytterligare en begränsning är att endast en IOS-enhet åt gången kan anslutas till Airplay.

Slutsats
Ser man till vilken ljudkvalitet detta lilla väldesignade system kommer med är det svårt att tänka sig ett system som slår det på fingrarna. Får man Airplay att funka som det ska är det en produkt med stark vill-ha faktor bara man är medveten om begränsningarna i Apples trådlösa streaming-system. Med tanke på vad Zeppelin Air kostar hade vi ju gärna sett att de begränsningarna inte fanns där över huvud taget.

Bowers & Wilkins Zeppelin Air

Andreas Liebert