TV & LJUD

Hur bra är Ikea Eneby? Vi har testat bluetooth-högtalaren

Korkpinnen blir högtalarens stöd när du vill ställa den någonstans hemma.
Det finns möjlighet att fästa en bärrem.
Publicerad Uppdaterad

Högtalaren Ikea Eneby är en del av Ikeas satsning på hemelektronik. Här kan du bland annat läsa mer om Ikeas smarta hemmet-hubb Dirigera, som vi också testat.

Eneby är den billigaste högtalaren från Ikea och kostar bara 199 kronor. Den är ungefär lika stor som en mobiltelefon och är tänkt att kunna användas såväl hemma som när du är iväg. För att fungera som en ta med-högtalare kan Eneby drivas av batterier. När du har den hemma kan du däremot driva med ström direkt via den medföljande mikro-USB-kabeln. Med strömmen ansluten kan den ladda batterierna (om du nu stoppat in laddningsbara AAA-batterier förstås). Smart!

Du spelar upp musik via bluetooth. Ljudmässigt är det tydlig skillnad om du lyssnar på högtalaren rakt framifrån eller bara lite från sidan. Volymen är betydligt mera kraftfull än i en mobiltelefon, men ljudet är inte bättre för det – snarare lite burkigt. 

Högtalaren passar kanske bättre som bakgrundsljud än när du vill njuta av musik.

Finns det något mer att säga? Eneby kan även fungera som högtalartelefon eftersom den har en mikrofon. Men ljudet är bättre i mobiltelefon med högtalarfunktion. 

För 199 kronor får du vad du får. En kul högtalare, men ingen direkt ljudanläggning för finlyssning. Plus i kanten för finurlig design och en del kreativa funktioner.