TV & LJUD

Samsung presenterar nyheter inom Micro LED, Neo QLED och Lifestyle-tv

Neo QLED är optimerat med nya Smart Hub som möjliggör smart innehållshantering, videosamtal, multitasking på skärmen, NFT-hantering med mera.

Publicerad Uppdaterad

Inför teknikmässan CES i Las Vegas presenterar Samsung nya Micro LED, Neo QLED och Lifestyle-tv. 

Micro LED
25 miljoner mikrometerstora LED:s som individuellt producerar ljus och färg skapar djup, livfulla färger och en ökad nivå av klarhet och kontrast. På Ces 2022 kommer Samsung att presentera tre olika storlekar – 110”, 101” och 89”.

Årets Micro LED kommer att stödja 20-bitars gråskaledjup, vilket innebär en större detaljrikedom och bättre bättre kontroll med över en miljon steg av ljusstyrka och färgnivåer. Tv:m uttrycker också 100 procent av DCI- och Adobe RGB, vilket resulterar i verklighetstrogna färger. Skärm-till-ram-förhållandet är 99,99 procent. 

Det finns några nya anpassningsfunktioner att nämna också.

Art Mode är funktionen där du kan skapa ditt eget konstgalleri. Tv:n kommer med två verk från konstnären och designern Refik Anadol.

Multi View är en annan funktion. Den möjliggör att se innehåll från fyra olika källor samtidigt, från någon eller alla av de fyra HDMI-portarna, i 4K-upplösning med upp till 120 bilder per sekund.

Dolby Atmos förbättrar ljudupplevelsen.

Neo QLED
Årets Neo Quantum Processor introducerar BLU (bakgrundsbelysningsenhet) med Advanced Contrast Mapping och 14-bit gradering för bättre kontroll över ljuskällan – Quantum Mini LED:s. Detta gör att tv:n kan styra ljusstykan i 16384 steg, en fyrdubblad ökning från de tidigare 4096 stegen.

Den nya Shape Adaptive Light-tekniken utnyttjar Neo Quantum-processorn för att analysera linjer, former och ytor för att styra ljusets form från Quantum Mini LED, vilket förbättrar ljusstyrkan och precisionen hos alla former på skärmen.

Samsungs Neo QLED år 2022 är även utrustad med Real Depth Enhancer, en multiintelligens-algoritm för bildkvalitet som ska skapa en större känsla av realism genom att bestämma och bearbeta ett objekt på skärmen i förhållande till dess bakgrund. En känsla av djup skapas alltså. 

EyeComfort-läget justerar automatiskt skärmens ljusstyrka samt ton baserat på en inbyggd ljussensor och information om solnedgång/soluppgång. När ljuset i användarens omgivning ändras kommer skärmen gradvis att minska mängden ljus och erbjuda varmare toner, och därmed justera nivåerna för blått ljus därefter. På detta sätt skapas en behagligare tittarupplevelse på natten genom att tv:n minskar det blå ljuset. 

Även ljudet får sig en uppgradering. Årets Neo QLED-apparater kommer att ha OPS Pro som bygger på Object Tracking Sound (OTS) som styr så att ljudet rör sig runt i rummet. 

Nytt inom Lifestyle TV
Årets livsstils-skärmar i serierna The Frame, The Sero och The Serif får en ny matt display med antireflex- och antifingeravtrycks-egenskaper. En mindre kladdig konstupplevelse med andra ord. 

The Frame finns i storlekar från 32 till 85 tum. 

För att smälta samman med den matta skärmen kommer The Serif med en matt yta på ramen. I år tillkommer en 65-tumsskärm vilket betyder att The Serif nu finns i storlekar från 43 tum upp till just 65 tum. 

The Sero kan användas i både vertikalt och horisontellt läge. Med den nya vertikala Multi View-funktionen kan du se olika typer av innehåll på skärmen, eller söka information online samtidigt som de tittar på något annat.


Nya Smart Hub
Under året kommer Samsung Smart Hub som ska göra det lättare för dig som användare att hitta till ditt favoritinnehåll. Smart Hubs sidofält möjliggör också en smidigare övergång mellan olika lägen som till exempel Media, Gaming hub och Ambient.

Det kommer också nya appar och applikationer.

Med appen Watch together kan användare videochatta med vänner och familje medan de tillsammans tittar på sitt respektive innehåll. 

NFT Platform är en applikation för att upptäcka och köpa digitala konstverk via Micro LED, Neo QLED och The Frame. 

Med Smart Calibration kan du kalibrera skärmen. Snabbt på 30 sekunder eller i Pro-läget på cirka 10 minuter.

Tillbehör
Det automatiskt roterande väggfästet och stativet ärver den vertikala tittarupplevelsen från The Sero, vilket gör att användare kan njuta av mobiltittande genom att automatiskt rotera sina skärmar.

Soundbar-serien får också tekniska uppgraderingar.

Var årets priser hamnar återstår att se.