PRYLPORTALEN

Seed skapar reseminnen

Publicerad Uppdaterad

Lukter, ljud och bilder får igång våra minnen. Seed är en läskig konceptboll som ska hjälpa oss med sånt.

De japanska designers som tagit fram konceptet bakom Seed har i och för sig en fin tanke bakom det. Dina minnen är ofta kopplade till olika ljud, lukter eller minnesbilder. En låt kan få dig att tänka tillbaka på en viss händelse eftersom du lyssnade på just den låten den dagen och så vidare.
När du är ute och reser samlar du på dig massvis med såna här intryck, men hur ska du förklara för dina vänner varför en speciell lukt drar igång minnen från ett speciellt resmål? Med Seed såklart.Utöver att fungera som en fullständig turistguide förpackad i en fotbollsstor zeppelinare kan Seed ta bilder, spela in ljud och registrera olika dofter under din resa. Väl hemma kan du gå igenom det Seed registrerat och minnas med hjälp av din personliga zeppelinarboll. Även vänner kan införlivas i hur marknadsplatsen intill hotellet luktade med hjälp av Seed.

Nackdelen? Utöver att du kommer springa runt världen över med din personliga spionboll flaxande över axeln (säkert jättepopulärt om du passerar ambassader och liknande) saknas det fortfarande vettiga prylar för att ”spela upp” förutbestämda lukter, än mindre spela in dem på samma sätt. Men med tanke på hur vårt beteende med att visa upp allt vi gör växer sig allt större kanske det är så här vi kommer att resa i framtiden?

Daniel Hessel